PU FBIH: Zakon o sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa stupa na snagu 01.01.2011.

Bez autora
Jan 03 2011

Od 01.01.2011., u skladu sa Zakonom o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa („Službene novine Federacije BiH“ broj: 42/09) i Pravilnikom o podnošenju prijava za upis i promjene upisa u jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa („Službene novine Federacije BiH“ broj: 73/09, 38/10 i 77/10, registracija obveznika uplate doprinosa i osiguranika vršit će se u Poreznoj upravi Federacije BiH – nadležnim poreznim ispostavama. Prijavu za upis/osiguranje podnosi obveznik uplate doprinosa nadležnoj poreznoj ispostavi za: zaposlenika - prema sjedištu obveznika uplate doprinosa, a poslovne jedinice - prema sjedištu poslovne jedinice i zaposlenike u institucijama BiH sa prebivalištem u Federaciji BiH-prema prebivalištu zaposlenika.

PU FBIH: Zakon o sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa stupa na snagu 01.01.2011.Od 01.01.2011., u skladu sa Zakonom o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa („Službene novine Federacije BiH“ broj: 42/09) i Pravilnikom o podnošenju prijava za upis i promjene upisa u jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa („Službene novine Federacije BiH“ broj: 73/09, 38/10 i 77/10, registracija obveznika uplate doprinosa i osiguranika vršit će se u Poreznoj upravi Federacije BiH – nadležnim poreznim ispostavama.
 
Prijavu za upis/osiguranje podnosi obveznik uplate doprinosa nadležnoj poreznoj ispostavi za:

  • zaposlenika - prema sjedištu obveznika uplate doprinosa, a poslovne jedinice - prema sjedištu poslovne jedinice;
  • zaposlenike u institucijama BiH sa prebivalištem u Federaciji BiH-prema prebivalištu zaposlenika;

Obveznici uplate doprinosa sa sjedištem na teritoriji Republike Srpske, Brčko Distrikta i obveznici uplate doprinosa čije sjedište je izvan teritorije BiH, a poslovnice imaju na teritoriji Federacije, za zaposlenike sa prebivalištem u Federaciji, prijavu podnose nadležnoj poreznoj ispostavi -  prema prebivalištu zaposlenika.

Potrebni obrasci koji su sastavni dio Pravilnika, sa uputama za popunjavanje mogu se naći na web stranicama Porezne uprave Federacije BiH (www.pufbih.ba) i u poreznim ispostavama.

Trenutno nije moguće podnositi prijave elektronskim putem, što će u dogledno vrijeme biti omogućeno.

Posebne napomene:

  1. Ukoliko je osiguranik prestao sa radom sa 31.12.2010. godine, prijava i ostali obrasci nakon 01.01.2011. podnose se Poreznoj upravi - nadležnoj poreznoj ispostavi.
  2. M4 obrazac za 2010. i prethodne godine će se podnositi Zavodu za penzijsko invalidsko/mirovinsko osiguranje na način i u rokovima kao i do sada.
  1. Kantonalni zavodi za zdravstveno osiguranje i reosiguranje nakon 01. januara 2011. godine i dalje će vršiti registraciju članova porodice osiguranika.
  2. Kantonalni zavodi za zdravstveno osiguranje i reosiguranje i dalje, nakon 01. januara 2011. godine vršit će ovjeru zdravstvenih knjižica za sva osigurana lica (osiguranika i članove porodice).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik